Кутя з пшениці з маком чи з варенням

1 фунт пшениці перебрати, перемити, всипати в окріп, коли закипить - вилити на дуршлаг, перемити холодною водою, зложить в каструльку, налить водою, скип’ятити, накривши кришкою, i поставити в гарячу піч на чотири години. Коли впріє до м’якості, винути і поставити у холодне місце. У цей час вимити 1 склянку маку, обдати окріпом, злити воду, перемити у холодній воді, злити її, ще раз обдати окріпом, обдати холодною водою, злити її, терти у кам’яній чашці, поки не побіліє і не розітруться зерна, положити 0,5 склянки цукру чи 2 ложки меду, змішати з пшеницею, підлити трішки охолодженої кип’яченої води. Замість маку можна покласти у пшеницю склянку ягід і фруктів з варення, без соку, розвести цукровою кип’яченою водою.

Кутя буває ячмінна, пшенична чи рисова. Потовкти ячмінь чи пшеницю і варити в воді. Подається з молоком: конопляним, маковим, мигдальним чи розведеним медом, що зветься сита – в ситу додається мигдаль, грецькі чи звичайні горіхи. Подавати 24, 31 грудня та 5 січня. Перед 1-м січня до куті подаються вершки.